Povijest

Prvi poznati podaci govore da se tenis u Đakovu igrao prije više od 100 godina (1910.). Igrali su ga ugledni Đakovčani, a prvo igralište izgrađeno je na lokaciji Biskupijskog vlastelinstva uz tadašnji Strossmayerov mlin. Potvrdu da je tenis imao određeni društveni status nalazimo na slici obitelji Špigl iz 1912. Godine na kojoj ujak Zvonka Benašića Franjo u ruci drži teniski reket.

Organizirano se tenis u Đakovu počeo igrati 1919. godine nakon osnivanja Građanskog športskog kluba. Već kod osnivanja Kluba jedna od sekcija bila je teniska. Zapaženi članovi teniske sekcije Građanskog bili su Zdenka i Jelica Benel, Branko Kršnjavi, Mara Milković, Marijana Štriga, Mara Terzić, Mihajla Terzić, Rudi Vitek i Milivoj Rogoz.

Dvadesetih godina teniski klub i njegovi članovi bili su u sjedištu vrlo bogatog društvenog života u Đakovu. Na teniskom igralištu održavani su „meetinzi“ sa veselicama, sportski nastupi Hrvatskog sokola, a najveći događaj bilo je „pozdravno veće i komers“ prigodom otvaranja Omladinskog zbora Hrvatskog katoličkog narodnog saveza gimnastičkih društava 1921. godine kao i „svečana akademija“ sa gimnastičkim nastupom i veselicom.

Na žalost sportski rezultati iz tog vremena nisu sačuvani, ali je poznato da je bilo više susreta sa prijateljskim klubovima iz Slavonije i Baranje, kao i lokalnih turnira. Tenis su igrali ugledni Đakovčani Irma Kemfelj, Ivo Kemfelj, Vera Karić, Lilika Karić, Zorica Fuks, Ela Goldstein, Jelka Ulrich, Gustika Neiman, Zlata Šabarić, Olga Goršetić, Mara Žaren, Veljko Štriga, Stjepan Boda, Rudolf Boda, Zlatko Knežić, Fritz Wolner, Tibor Löbel. Ivan Šips, Ivan Epstein i drugi.

Nešto kasnije (1923.) izgrađeno je i drugo tenisko igralište u krugu Vatrogasnog spremišta, te se tenis tada igrao na dvije lokacije.

Tridesetih godina u Đakovu igrao sve bolji tenis. Tome su doprinijeli studenti koji su u Zagrebu naučili pravilnije udarce i to boravkom u Đakovu prenosili na svoje suigrače i protivnike. Posebno zapaženi bili su dolasci Ivana Supeka i njegovog brata Rudolfa kod svoje tete (Šips), kojom prigodom su često i uspješno igrali tenis sa svojim bratićem Josipom Šipsom. U tim susretima igrali su i Zvonko Ruškovski, Anđelko Belić, Anđela Milković, Zorica Fuks, Smiljko Ašperger, Zdravko Ašperger, Berthold Katz, Zvonimir Rudman, Josip Berger i drugi.

Tenisačice i tenisači Đakova početkom 20. stoljeća

Predratno razdoblje u cijeloj hrvatskoj obilježile su migracije i slabljenje sportskih aktivnosti. Tako se tenis potpuno ugasio i ponovo se pojavio u Đakovu tek 1950. godine. Te godine osnovano je Sportsko društvo Mladost (kasnije ĐŠK), u čijem je sastavu 1951. godine osnovana i teniska sekcija. 

Prvi momčadski susret teniske sekcije održan je u Đakovu 15. Srpnja 1951. Godine sa tenisačima TK Osijek. Za Mladost su igrali Bogdan Mihajlović, Drago Makir, Vjekoslav Jurčić, Boris Habazin i Stjepan Genzer, a za TK Osijek Josip Fančević, Vladimir Jurković, Nikola Szege i Franjo Pašer. Rezultat je bio 5 : 0 za mnogo jače i kvalitetnije goste.

Momčad TK Mladost (DJA) i TK Slaven (BO) 1951.

Tenisko igralište bilo je na Partizanu prvobitno izgrađeno za odbojku. Kasnije se na istom mjestu dugo igrao rukomet.

U tim godinama tenisu su konkurencija bili mnogo popularniji momčadski sportovi: odbojka, nogomet, plivanje i vaterpolo. Svi igrači tenisa bili su vrlo uspješni igrači u tim sportovima, što je uz specifično održavanje teniskih igrališta dovodilo do limitiranja razvoja tenisa u Đakovu. Ipak treba istači dobre igre i rezultate Antuna Verhasa, Stjepana Rechnera, Zvonka Benašića, Vladimira Pichlera,i Drage Makira i Josipa Cvitkovića. 

Izgradnjom gradskog kupališta 1953. godine, uz bazen je izgrađeno i tenisko igralište. U početku se i tamo igrao tenis, ali više kao razonoda, jer u uvjetima koji su dominirali na kupalištu (vika, skakanje u vodu i sl.) tamo se nije mogao igrati ozbiljniji tenis. Posljednji pronađeni rezultat iz tog razdoblja (1956. godine) bio je na utakmici protiv TK Osijek koja je završila sa 6 : 1 za TK Osijek. Jedinu pobjedu za TK ĐŠK ostvario je Antun Verhas.

Od tada pa sve do sedamdesetih godina tenis se u Đakovu gotovo nije igrao. Tek tada, grupa sportaša okupljena oko Vilka Reibli počela je rekreativno igrati tenis na svim za to prikladnim površinama, uglavnom na Partizanu. Najčešće su tu bili Marko Boduljak, Borislav Klobučar, Zvonimir Mikić, Mijo Buruš i Zvonko Novković, a kasnije i Zvonko Benašić, Marko Matković i drugi. Broj zainteresiranih je postajao sve veći te je uz odobrenje Andrije Šajfara na Partizanu izgrađeno najprije igralište od crne šljake, a kasnije i na drugoj lokaciji i igralište od mljevene opeke. Broj igrača pokazao je da su sazreli uvjeti  za osnivanje kluba.

Teniski klub Đakovo osnovan je 31.05.1984. godine. Prvo predsjedništvo TK Đakovo bilo je u slijedećem sastavu: Zvonko Benašić, Mile Blažević, Darko Bošnjaković, Mijo Buruš, Borislav Klobučar, Mišo Mesić st., Zvonimir Mikić, Stanko Mutavdžić, Damir Nikolić, Milan Pološki, Vilko Reibli st., Andrija Šajfar, Drago Šestak, Jozo Totić i Franjo Vračević.

Za prvog predsjednika izabran je Stanko Mutavdžić, tajnika Zvonimir Mikić, a blagajnika Mile Blažević.

Prvu tenisku školu vodio je Drago Zorić, poznati trener iz Osijeka, a prvi polaznici bili su i danas aktivni članovi Kluba; Mišo Mesić (predsjednik), Petar Ćurić (dopredsjednik), Igor Blažević (trener).

Na tom igralištu trenirala je 1985. godine sa svojim bratom Monika, Seleš svjetski poznata i cijenjena tenisačica, osvajačica 9 Grand Slam turnira, koja se 1986. godine preselila u SAD i kasnije igrala FED Cup natjecanja i turnire u američkoj ekipi.

Velika radna akcija ORA 86

Vrlo brzo pokazalo se da se na jednom igralištu ne može razvijati klub ni sport kakav je tenis. Već 1985. godine započela je izgradnja teniskog kompleksa na sadašnjoj lokaciji. Prva faza sa 6 igrališta završena je 1986. godine, teniski dom je potpuno završen 1988. godine. Druga faza izgradnje četiri nova igrališta završena je 1994. godine, a dva asfaltirana igrališta 2011. Od 2003. godine Teniski klub za rad u zimskim uvjetima ima balon za dva igrališta čiju nabavu i postavljanje je financirao grad Đakovo.

U trideset godišnjoj povijesti kroz Teniski klub Đakovo je prošlo mnoštvo djece i odraslih članova.  Svake godine Klub organizira tenisku školu za djecu, kroz koju godišnje prođe od 50 – 80 djece. Sa najnadarenijim se nastavi treniranje kroz dobne i kvalitativne skupine. Najbolji mladi tenisači sudjeluju na natjecanjima koja se u okviru programa za djecu HTS –a (natjecanje do 8 i 10 godina) provode po regijama, a pobjednici sudjeluju na državnom mastersu. Također mnogi članovi TK Đakovo u starijim kategorijama (12 – 16) natječu se na turnirima u Regiji i u Hrvatskoj,  a najbolji i izvan Hrvatske.

Prvi susret s TK Vinkovci 1984. godine

Sudionici klupskog turnira za 01.05.1988.

Momčad TK Ogulin i TK Đakovo na kvalifikacijskom turniru za II hrvatsku ligu

Seniorska momčad TK Đakovo 2008. godine

Uz rizik da se nekoga nehotice izostavi, neki članovi TK Đakovo postizali su nadprosječne rezultate te zaslužuju da se istaknu. Na službenim natjecanjima najbolje rezultate(svatko u svoje vrijeme) postigli su Igor Blažević, Mirela Drljepan, Klaudija Vračević, Mirta Knežević, Sunčica Ilakovac, Dunja Dean, Marko Vujević, Danijel Kos, Mario Kasipović, Damir Dmjanović, Ivana Radnić, Filip Veger, Ana Marija Jagodić, Leonarda Jagodić, Adriano Genda, Ivan Brajko, Laura Mašić, Tara Matijašević i drugi. 

Veterani i rekreativci su nezaobilazna kategorija članstva. Trenirajući postižu dobre rezultate na turnirima veterana te u momčadskim natjecanjima veterana. Iz ove kategorije regrutiraju se rukovodstva kluba, a održavanje igrališta i drugi radni zadaci stalna su obveza veterana i rekreativaca.

Muška seniorska momčad je dva puta prvak regije u momčadskom natjecanju (2003. i 2004.), a dame jedan puta (2014.)

Klupske selekcije redovno sudjeluju u momčadskom natjecanjima.

Od 1985. godine seniorska momčad TK Đakovo igra u Trećoj hrvatskoj ligi za seniore. U razdoblju od 1996. do 1999. godine seniori Tk Đakovo nastupali su u Drugoj hrvatskoj ligi. U regionalnoj ligi (III Hrvatska) seniori su više puta bili prvaci ligaškog natjecanja. 

I druge selekcije redovito igraju momčadska natjecanja. Često su momčadi TK Đakovo bile pobjednice  na regionalnom natjecanju, a ponekad i na međužupanijskom, s čime su ostvarivale pravo igranja na završnom prvenstvu Hrvatske.

Broj članova Teniskog kluba Đakova varira iz godine u godinu. Uz 120 do 150 rekreativaca i veterana, u klubu se broj djece u različitim uzrastima kreće od 80 do 150. Taj broj je ovisan je o organizaciji teniske škole, te o želji djece i njihovih roditelja da nastave s teniskim usavršavanjem.

Teniski klub Đakovo održava prijateljske odnose sa svim klubovima u Hrvatskoj. Posebne odnose kroz jednogodišnje susrete Klub održava sa Teniskim klubom Ogulin iz Ogulina i sa Teniskim klubom Purger iz Zagreba.

U Klubu rade školovani treneri koji su garancija da će djeca i svi početnici imati stručni pristup u prvim teniskim koracima i u budućnosti dobre natjecateljske rezultate.     

Autor teksta: Zvonimir Mikić

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »